Lubomír Galko byl v boji proti korupci schopen čehokoliv.

Pád nezkorumpovatelného Ľubomíra Galka

Bývalý slovenský ministr obrany byl chycen do chapadel korupce, proti které chtěl bojovat. Kauza s odposlechy slovenských novinářů, úředníků a dokonce i samotné premiérky Radičové ho stála ministerské křeslo a podkopala již tak slabou důvěru občanů v politiky a média.

Zveřejněno dne 30 listopadu 2011 v 15:43
Lubomír Galko byl v boji proti korupci schopen čehokoliv.

Kdyby slovenský ministr obrany Ľubomír Galko lépe studoval dějiny demokracie, možná by se svému osudu dokázal vyhnout. Jenže neznalost dějin neomlouvá, a tak byl Galko minulý týden odvolán premiérkou Ivetou Radičovou pro porušení „principů právního státu a demokracie“, zatímco Slovensko otřásá skandál, jenž má devastační účinky na celou společnost.

Poprask odstartoval minulé pondělí zprávou slovenských deníků Pravda a Nový čas, že Vojenské obranné zpravodajství odposlouchávalo novináře. V médiích začaly kolovat přepisy odposlechnutých telefonátů s pikantními podrobnostmi a postupně vycházelo najevo, že odposloucháváni byli i samotní úředníci ministerstva, a že vojenská tajná služba zřejmě založila spis s krycím názvem „Dáma“ dokonce na premiérku Radičovou.

Jak mohlo k tak rozsáhlému zneužití pravomocí v demokratickém systému vůbec dojít? Vysvětlení nabídl samotný Galko: jeho tajná služba jen bojovala proti korupci a to proti němu bylo „zneužito“ korupční hydrou, jíž se on ze všech sil protiví. Když mu však premiérka vyčetla, že tajná služba nemá vyšetřovací pravomoci, protože ty má jen policie, a že odposlouchávat novináře je nepřípustné, zjevně vůbec nechápal, co měla na mysli. (...)

Celý článek čtěte v týdeníku Respekt 48/2011.

Newsletter v češtině
Tags

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Podpořte nezávislou evropskou žurnalistiku.

Evropská demokracie potřebuje nezávislá média. Voxeurop potřebuje vás. Přidejte se k naší komunitě!

Na stejné téma