Zpráva Dostali se z krize (1/3)

Slovensko: člověče, přičiň se

Z pohledu Bratislavy je záchrana Španělska zatím poslední zápletkou seriálu, který běží už skoro patnáct let. Přitom Slováci se z těžké bankovní krize dostali kdysi vlastními silami. Podle listu SME to stojí za zamyšlení.

Zveřejněno dne 26 června 2012 v 10:30

Ak by ste vymenili názvy štátov za južansky znejúce mená, súčasný vývoj v eurozóne by pripomínal kvalitnú telenovelu, plnú lží, lásky, podvádzania a dejových zvratov. A ako pri správnej telenovele aj tu sa píše scenár na kolene.

V Španielsku je toľko prázdnych domov ako v šesťkrát väčších USA. Ich ceny pomaly klesajú a ešte nejaký čas klesať budú. Španielske banky, ktoré výstavbu miest duchov financovali lacnými eurami, sa najskôr tvárili, že nič. Rovnako sa tvárili aj španielski a európski politici.

Ešte v sobotu, pár hodín pred telekonferenciou lídrov eurozóny, hovorkyňa španielskej vlády médiám oznámila, že o žiadnu pomoc sa žiadať nebude, zatiaľ čo sa za zavretými dverami upiekol pôžičkodar sto miliárd eur. Tento má ísť na rekapitalizáciu finančného systému, preto Španieli nemuseli podpísať žiadne tvrdé memorandum ako napríklad Gréci. A tu sa zápletka zauzlila.

Grécka Syriza, ktorá má našliapnuté na víťazstvo v nedeľných voľbách, začala ešte hlasnejšie kričať, prečo by Gréci mali plniť nejaké podmienky, keď Španieli nemusia? Pridali sa aj doteraz tichí a poslušní Íri. Prečo oni museli za realitnú bublinu platiť tvrdými úsporami? V eurohaciende nesmelo dvíha ruku aj malinký Cyprus, ktorý tiež bude potrebovať vreckové.

Newsletter v češtině

Celý článek naleznete na stránkách deníku SME.

Tags

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Podpořte nezávislou evropskou žurnalistiku.

Evropská demokracie potřebuje nezávislá média. Voxeurop potřebuje vás. Přidejte se k naší komunitě!

Na stejné téma