Israël-Palestina

Brief Ashton maakt weinig indruk op Amerikanen

Gepubliceerd op 15 juni 2011 om 13:45

De EU heeft een oproep gedaan voor een 'spoedbijeenkomst' van het Midden-Oostenkwartet, schrijft het Israëlische dagblad Ha'aretz. De EU zou willen dat dit kwartet een internationaal vredesplan opstelt om het unilaterale plan van de Palestijnen te verhinderen. Zij willen tijdens de VN-top van september erkenning van Palestina verwezenlijken. Bijna een maand nadat Barack Obama verklaarde dat de grenzen zoals die golden voor de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967, de basis zouden moeten zijn voor een overeenkomst tussen Israël en de Palestijnen, schreef Catherine Ashton, hoge vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid van de EU, een brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. In deze brief onderschrijft ze de voorstellen van president Obama. Zij stelt onder meer dat hij “twee belangrijke elementen naar voren bracht die de basis kunnen leggen voor een hervatting van de onderhandelingen: grenzen gebaseerd op de afbakening van 1967 met onderling overeengekomen uitruil en krachtige veiligheidsgaranties."

In de brief, die Ashton in samenwerking met Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Spanje had opgesteld, verwierp ze tevens het Palestijnse initiatief: “Dit is niet het moment voor unilaterale bewegingen van een van beide partijen, aangezien dat tot escalatie zou kunnen leiden.” Lady Ashton heeft daarbij vooral de democratische opstanden in het Midden-Oosten voor ogen, die een overeenkomst nog dringender noodzakelijk maken “omdat we een bijdrage moeten leveren om rust te brengen in een instabiele situatie, die naarmate het jaar vordert alleen nog maar instabieler dreigt te worden." Volgens Ha’aretzzijn Hillary Clinton en de Amerikaanse regering niet erg gecharmeerd van het initiatief van Ashton op dit punt”, aangezien zij er ”de voorkeur aan geven zich te verzekeren van de steun van de Israëlische premier Netanyahu voor het hervatten van de onderhandelingen met de Palestijnen."

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Ondersteun de onafhankelijke Europese journalistiek.

De Europese democratie heeft onafhankelijke media nodig. Voxeurop heeft u nodig. Sluit u bij ons aan!